Van onderbewust naar bewustzijn

② mind ③ bewustzijn ✎ jan van rosmalen Dec 05, 2023
onderbewustzijn

We worden onbewust boos, geïrriteerd, willen dat alles om ons draait, zijn angstig en ervaren allerlei klachten. Dit zijn allemaal patronen in je onderbewustzijn die erop wijzen dat we verwijderd zijn van de waarheid. Maar wat is die waarheid? Bestaat er zoiets als 'de waarheid'?

Laten we beginnen met het feit dat iedereen een subjectieve waarheid heeft. Dat betekent dat jouw overtuigingen jouw onderbewuste vormen en hoe jij naar de wereld kijkt. Daarom ervaart iedereen een andere realiteit. Maar er bestaat een objectieve werkelijkheid los van jouw subjectieve mening. Een stoel is gewoon een stoel. Jij vindt hem mooi of minder mooi, maar hoe komt het dat jij een mooie stoel ziet terwijl je partner een lelijke stoel ziet?

Hier spelen twee belangrijke zaken een rol. Ten eerste heb je een voorkeur. Je houdt misschien van melkchocolade, pure chocolade of witte chocolade. Ten tweede hebben alle ervaringen en indrukken die je in het leven hebt opgedaan, programma's gecreëerd in je onderbewustzijn die bepalen of jij chocolade gezond of ongezond vindt, of dat je het normaal vindt om elke avond een stukje te nemen of nooit vanwege mogelijke gezondheidsproblemen.

Los van de vraag of iets gezond is of niet, is er iets in ons dat oordeelt. En juist dit oordelen is wat we het 'ego' noemen. Dit oordelen zorgt ervoor dat we vinden dat anderen op een bepaalde manier moeten reageren, anders worden we boos. Dit oordelen zorgt ervoor dat jouw partner die stoel niet mag kopen waar jij niet enthousiast over was. Het is dat deel van ons dat altijd gelooft gelijk te hebben, dat zichzelf als slachtoffer ziet van de reacties van anderen en nooit naar zichzelf kijkt om te veranderen. Het legt de schuld buiten zichzelf. Dit 'zielige ikje' herken je als je ego. Zodra je dit herkent, kun je er bewust afstand van nemen en kom je in je kracht (bewustzijn). Degene die afstand neemt, neemt verantwoordelijkheid en beseft dat een stoel slechts een stoel is, en chocolade slechts chocolade is. Jouw ware zelf heeft een voorkeur en dat is prima; soms gaat het mis omdat we denken dat we niets meer mogen vinden.

Natuurlijk mag jij iets vinden, maar ontdek in jezelf waar dat vandaan komt. Vind je iets van de chocolade, of vind je iets van wat iemand je ooit heeft verteld over chocolade en is dit een onderbewuste overtuiging geworden waar jij in gelooft?

Dus 'lekker' of 'niet lekker' is een voorkeur. Maar 'niet lekker omdat het niet gezond is' komt voort uit je ego, geprogrammeerd met een onderbewust programma. We noemen het 'zielige ikje' omdat we niet inzien dat dit zo is vanwege ons geloof in het programma. Als je dichter bij je ware zelf komt, besef je dat je de kracht hebt om zo'n programma te ontkrachten. Op het moment dat zo'n onderbewust programma, zoals 'chocolade is niet gezond', niet meer actief is in je onderbewustzijn, verdwijnen ook de angsten die daarmee samenhangen.

Daarom is de wereld zo'n chaos en hebben mensen verschillende meningen over voeding en andere zaken. Dat komt omdat iedereen andere onderbewuste programma's heeft. Leer je ego kennen, wat in feite alle negatieve onderbewuste programma's zijn, en je komt steeds dichter bij je ware Bewuste zelf. Jouw échte waarheid, je zal ontdekken dat het de liefde is wat jouw waarheid is.

Met liefde,

Bewustzijnsonderzoeker

Jan van Rosmalen

Benieuwd of wij jou kunnen helpen?

Doe de zelfscan en meld je daarna aan voor de gratis masterclass.

Doe de (gratis) zelfscan

Wil je meer inspiratie? Lees verder...

Voor alle artikelen klik hier.

 

Waarom is het zo moeilijk om je goed te voelen? 

Apr 23, 2024

Het bewustzijn is je besturingssysteem

Apr 12, 2024

Waarom houdt ons ego niet van liefde?

Mar 08, 2024