Waarom is het zo moeilijk om je goed te voelen? 

Apr 23, 2024
emoties-voelen

Het is een uitdaging om je goed te voelen omdat we vaak verwijderd zijn van onze emoties. Gelukkig zijn er tal van initiatieven, stichtingen zoals Stichtingemovere, re-integratiebedrijven zoals Clearminds, en psychologen zoals Karpermoorman die zich inzetten om hierbij te helpen. De eerste stap is vaak om überhaupt weer te leren voelen. We zijn dit vaak verleerd door de vele traumatische en pijnlijke ervaringen die diep verscholen liggen in ons onderbewuste.

Het begrip trauma is door de eeuwen heen veelbesproken, en hoewel het niet per se zo is dat de huidige generatie meer trauma's ervaart dan vorige generaties, zijn we ons wel meer bewust geworden van de geconditioneerde, onderdrukte patronen die we gedurende ons leven hebben ontwikkeld.

Er vindt een prachtige verschuiving plaats waarbij mensen van slachtofferschap naar zelfleiderschap gaan. Het vergt moed en kracht om jezelf recht in de spiegel aan te kijken en, zoals Jung mooi verwoordde, "Iemand met zijn schaduw confronteren is hem zijn eigen licht laten zien".

Maar waarom is het zo moeilijk om je goed te voelen? Vaak zijn gevoelens vluchtig en lukt het ons niet om in een constante stroom van gelukzaligheid en blijheid te blijven. Als we vrij zouden kunnen kiezen, zouden we toch elk moment geluk verkiezen? Wat houdt ons dan tegen om ons goed te voelen?

Ons geconditioneerde denken houdt ons tegen. We zijn geconditioneerd in beperkende denkpatronen die voortkomen uit angst, schuld, schaamte en woede. Zelfs de media draagt hieraan bij, en programmeert ons met nog meer angst. Hoe kunnen we uit deze warboel van negatieve denkpatronen komen?

Het begint met het inzicht dat we niet onze denkpatronen zijn. De volgende stap is het besef dat ons denken niet superieur is aan het voelen, maar juist door het voelen wordt beïnvloed. Doordat we vaak in het verleden niet hebben willen voelen, kunnen we ons in het huidige moment vaak niet goed voelen. We hebben ons afgesloten van het gevoel als bescherming tegen deze emoties, een vorm van onbewuste onderdrukking.

Waarom is het dan zo moeilijk om je goed te voelen? Het onderdrukken van emoties zorgt ervoor dat je afgesloten bent van je ware gevoelens. Burn-out, chronische klachten, stress zijn allemaal gebruikelijke termen geworden in onze maatschappij, maar ze duiden niet op gezondheid. Een gezond lichaam kan voelen, en een gezonde geest durft te voelen.

Om je goed te voelen is een grote stap om te durven voelen, ongeacht of de sensatie prettig is of niet. Het is de kunst om het oordeel tussen goed en fout, fijn en niet fijn los te laten, en simpelweg het gevoel toe te laten. Dit is het begin om je weer goed te voelen, wanneer je stopt met het blokkeren en vechten tegen je emoties.

Zoals de Tao zegt: wees als de wilgenboom die meebeweegt met de emotionele wind, en niet als de grote, stevige eik die probeert de wind tegen te houden en daardoor breekt. Om je goed te voelen is het essentieel om in te zien dat je de wilgenboom bent en niet de emotie goed of niet goed. Zo leer je dat alle emoties er mogen zijn, zonder vast te houden aan het streven naar alleen maar positieve gevoelens. Dit besef helpt je om veerkrachtig te zijn, zoals de buigzame wilg, en niet breekbaar, zoals de rigide eik.

Bewuste groetjes,

 

Benieuwd of wij jou kunnen helpen?

Doe de zelfscan en meld je daarna aan voor de gratis masterclass.

Doe de (gratis) zelfscan

Wil je meer inspiratie? Lees verder...

Voor alle artikelen klik hier.

 

Over dingen die je niet kunt zien

Sep 07, 2024

Emotie, eerst fysiek belicht (Deel 2 van de 2)

Jun 10, 2024

Emotie, eerst fysiek belicht (Deel 1 van de 2)

May 27, 2024