Het bewustzijn is je besturingssysteem

③ bewustzijn ✎ jan van rosmalen Apr 12, 2024
bewustzijn

Jarenlang worstelde ik met fysieke pijnklachten, aanvankelijk niet beseffend dat er mogelijk een andere oorzaak was dan mijn fysiek klachten. Na uitgebreid onderzoek belandde ik in het domein van onderdrukte emoties, waarin een kern van waarheid bleek te liggen. De inzichten van Dr. John Sarno openden mijn ogen, en ik dook met volle overgave in de wereld van TMS (Tension Myositis Syndrome), ook bekend als mindbody spanningsyndroom.

Hoewel ik vooruitgang boekte, bleef ik vastzitten in het proces van voelen en het opruimen van trauma na trauma. Het leek alsof ik van de ene beerput in de andere viel. Hoewel dit op zijn eigen manier waardevol was omdat ik elk bewuster werd over verschillende lagen in het menselijke systeem, besefte ik dat dit niet de ultieme weg was. Het diende eerder als opstap naar een groter geheel: het bewustzijn dat ik ben, en dat jij ook bent. Dit bewustzijn is de drijvende en sturende kracht achter alles.

Steeds meer wetenschappers en filosofen komen dichter bij de kern van wie we écht zijn. Neem bijvoorbeeld het verhelderende werk van filosoof en computertechnoloog Bernardo Kastrup. Zijn artikel biedt een diepgaand inzicht waarin hij stelt: "De fysieke wereld die we zien is niet de echte wereld." Onze perceptie is geen transparant venster naar de werkelijkheid; de echte realiteit is niet wat we visueel ervaren. "De fysieke wereld is slechts een afbeelding van een mentale, geestelijke werkelijkheid die erachter ligt."

Het besef dat onze overtuigingen vanuit het verleden onze huidige realiteit vormgeven, leidt tot de erkenning dat verandering alleen mogelijk is wanneer we ons daarop richten. Vaak worden in de New Age-beweging affirmaties gebruikt om geluk te vinden, maar we vergeten vaak de oude programmeringen te ontkrachten. Het veranderen van gewoonten begint met het veranderen van ons bewustzijn, dat kan worden gezien als de programmering van onze mind. Door ons bewustzijn steeds meer af te stemmen op liefdevolle, vergevingsgezinde gedachten en ons te onthouden van angstige patronen, bevinden we ons op de weg om te worden wie we werkelijk zijn en uiteindelijk willen zijn.

In de psychoanalyse worden dit de schaduwkanten genoemd, maar dat we in een ander daglicht kunnen zien als verkeerde programmeringen die we vanuit ons bewustzijn kunnen herprogrammeren. Dit inzicht heeft geleid tot het besef dat we fysieke, emotionele en mentale klachten kunnen oplossen door de bestuurder van onze mind te worden. Wanneer we ons besturingssysteem veranderen, zal de fysieke wereld om ons heen, inclusief ons lichaam, ook veranderen.

Kastrup benadrukt verder: "We nemen veel meer waar dan alleen wat meetbaar en kwantificeerbaar is." Onze realiteit omvat emoties die we voelen, gedachten die we hebben, maar die niet allemaal meetbaar zijn. Een aanzienlijk deel van onze ervaren realiteit is mentaal. Hij stelt daarom het filosofische idealisme voor: "Wat als we aannemen dat alles ten diepste mentaal is? Dat er een externe wereld bestaat die alleen uit bewustzijn bestaat? Dan is de fysieke realiteit slechts wat we meten en waarnemen, de afbeelding van de geestelijke werkelijkheid erachter."

De woorden van Gandhi resoneren hier sterk: "Alle tendensen die aanwezig zijn in de buitenwereld, zijn te vinden in de wereld van ons lichaam. Als we onszelf veranderen, zullen de tensen in de wereld ook veranderen. Naarmate een mens zijn eigen aard verandert, verandert ook de houding van de wereld ten opzichte van hem. Dit is het goddelijke mysterie in zijn hoogste vorm. Een prachtige zaak is het en de bron van ons geluk. We hoeven niet af te wachten wat anderen doen."

Dus laten we de verandering ZIJN die we willen zien in de wereld. Laten we bewust onszelf veranderen met ons bewustzijn.

 

Jan van Rosmalen

Bewustzijnsonderzoeker

 

Lees hier het hele Artikel met Kastrup

Bron: Interview De Groene Amsterdammer Bernardo Kastrup

Benieuwd of wij jou kunnen helpen?

Doe de zelfscan en meld je daarna aan voor de gratis masterclass.

Doe de (gratis) zelfscan

Wil je meer inspiratie? Lees verder...

Voor alle artikelen klik hier.

 

Waarom is het zo moeilijk om je goed te voelen? 

Apr 23, 2024

Het bewustzijn is je besturingssysteem

Apr 12, 2024

Waarom houdt ons ego niet van liefde?

Mar 08, 2024